Duduk sebentar.

Posted by adzlyna86 On 26 April 2011 Comments
ini mimpi saya buat membakut :)
 Orang berilmu dan beradab tidak akan diam di kampung halaman
Tinggalkan negerimu dan merantaulah ke negeri orang
Merantaulah, kau akan dapatkan pengganti dari kerabat dan kawan
Berlelah-lelahlah, manisnya hidup terasa setelah lelah berjuang...

Aku melihat air menjadi rosak kerana diam tertahan
Jika mengalir menjadi jernih, jika tidak, akan keruh menggenang
Singa jika tidak tinggalkan sarang tidak akan dapat mangsa
Anak panah jika tidak tinggalkan busur tidak akan kena sasaran
Jika matahari di orbitnya tidak bergerak terus diam
tentu manusia bosan padanya dan enggan memandang...

7 tahun hampir genap. Perjalanan yang dilalui merantau di negeri-negeri orang. Sekarang, paper akhir menanti untuk dijawab. Namun, seolah-olah hati dan fikiran sudah tidak singgah pada mereka. Menjelang detik 16.5, hati tertarik-tarik untuk tidak sabar mahu menjenguk, apa yang bakal dilalui bermulai tarikh itu. 

HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI : mana lebih untung? 

bekalan di jalan dakwah?
Kerapkali, peribahasa ini digunakan untuk mengingatkan mereka-mereka yang menjalani hidup sebagai perantau. Mana lebih untung? Jika ikut hitung kira untung kebiasaan, sudah tentu hujan emas itu jauh lebih mengguntungkan daripada hujan batu. Namun, bagi saya yang perlu difahami. Bukan perbezaan tempat hujan itu turun menjadi kayu ukur, biarlah batu, emas, berlian? yang turun sebagai hujan..yang lebih pentingnya, ada hasilnya : Hujan yang turun. Allah sudah mengajar kita, Allah tidak tengok apa hasil yang ada, Allah akan lihat apa usaha yang kita sudah buat untuk membantu 'hujan' yang turun itu. 

Hati sangat teruja meniti hari-hari terakhir dibumi perantauan, namun jauh lebih besar..hati masih mahu berada di bumi perantauan. Masih belum banyak emas yang mahu dibawa balik. Sungguh, ini yang sedang dirasai kini.

terima kasih ANDREA HIRATA 
Dicelah-celah susunan kerja yang tidak putus-putus, tidak dapat menghentikan kegilaan untuk menghabiskan trilogi Laskar Pelangi, Sang Pemimpi dan Edensor. Satu lagi menunggu selepas habis exam, Maryamah Karpov.

Mengapa? kerana bila masuk ke alam ikal,arai dan jimbron. cukup merasakan hidup ini cukup mudah.

"Beri aku sesuatu yang sulit, dan aku akan belajar."
"Berhenti bercita-cita adalah tragedi terbesar dalam hidup manusia"
"Tuhan tahu tapi menunggu"

Tulisannya cukup sederhana,jujur dan paling penting, menemui banyak falsafah kehidupan melalui naskah karya beliau, sangat menepati apa yang dirasakan perlu di isi di dalam diri. Keyakinan untuk meneruskan langkah selepas ini, menghadapi masa hadapan dan apa jua yang menanti di sana.

DUDUK SEBENTAR.
gantungkan cita-cita setinggi langit
Ya, tengah duduk sebentar. Membetulkan posisi,niat,setting hati. Jalan yang bakal ditempuhi seterusnya bukan mudah. Tidak tahu bila akan bertemu 'batu' yang bakal mengubah haluan jalan. Tidak tahu bila peluang dan ruang yang Allah bagi akan berakhir. Atas segala sebab ini, saya positif dengan jalan yang saya pilih kini. Manfaatkan masa yang berbaki, pusingan hidup yang baru akan bermula, azamnya akan memulakan sesuatu di tanah tumpah darah kelahiran. Lama atau sekejap, sikit atau banyak bukan ukuran. Yang penting saya berusaha.

Memetik kata-kata seorang sahabat...
"Not everyone is meant to make a difference. But for me, the choice to lead an ordinary life is no longer an option"Tinta Saya,Powered by Blogger.

Followers

My Devotion Is My Passion

Nzlaa86 Production's